Äntligen dags!

Imorgon bär det av mot Mallorca - sååå skönt! Vi flyger väldigt tidigt så det blir inte så många timmars sömn men det är ju inte som när man ska upp till jobbet precis. Jag tror ungarna kommer gilla det. Lilleman är helt tokig i vatten, olik någon annan jag någonsin sett. Han blir nog en simmare när han blir större. men det är lite läskigt att han helt och hållet saknar respekt för vatten...

Kommande veckas träning kommer som vanligt att bestå av promenader och styrka. Visserligen har vi inte något gym på hotellet denna gång men kroppen har man ju alltid med sig, eller hur! Det går att köra slut på sig bara genom att använda kroppen som belastning, även om jag inte kör så intensivt för närvarande. Om du ska iväg från ditt gym nu i semestertider se till att googla på bra övningar. Själv kör jag mycket basövningar; armhävningar, knäböj, magövningar och självklart stabiliserande övningar. För du vet väl att om du vill ha en platt mage måste du börja inifrån och ut när det gäller magmusklerna. Det finns fler muskler i magen än de vanliga raka...

Kanske hörs vi under veckan från soliga Mallis. Hejamamma!

Fokus, mina vänner!

Dagen började mycket bra. Efter en god och lugn frukost satte jag av mot gymmet för att köra mitt sedvanliga gympass. 30 minuter på EFX:en som vanligt. Kan tyckas tråkigt men jag gillar den och som gravid med en ganska markant mage får man tänka på vad som är skonsamt för fogarna. De två bästa konditionsmaskinerna för gravida är EFX och denna cykel:

Eftersom jag inte är så mycket för motionscyklar när det finns annat att välja på tar jag nästan alltid EFX:en. Därefter körde jag rygg, bröst, arm, axel, ländrygg, ben och mage. Jag kör alltid hela kroppen men varierar övningarna för motivationens och effektens skull. Det kändes riktigt bra även om jag inte tar i som jag gör när jag inte är gravid.

På gymmet slås jag alltid av hur många det är som är där bara för att man "bör" träna. Dessa känns igen på den håglösa blicken och den totala avsaknaden av fokus. Vad tror du det får för träningseffekt? Inte alltför stor. När du väl pallrat dig till gymmet - kör så det ryker! Alla som jag hjölper med träning säger jag samma sak till: När du sätter dig i en maskin eller gör dig redo för någon övning överhuvudtaget, tänk då på vad du vill ha ut av övningen. Fokus på muskelgruppen och ta i så muskeln blir uttröttad. Alltför många sitter bara och "vevar" ett tag och ser inte ens ut som om de tar i. What´s the point? Du ska köra så många repetitioner att du inte klarar en till.  Gör du det?

Efter gymmet bar det av till barmorskan och allt såg bra ut. Hjärtat dunkade på och magen växer, precis som det ska. Utöver detta har jag hunnit städa och baka vaniljgifflar som strax ska avnjutas. Mmmmmm, men nu är mamman trött och imorgon ska det packas inför Mallis. Hejamamma!


Många promenader blir det...

Min träning består för närvarande framförallt av promenader och träning på gymmet. Idag tog hela familjen en tur till Hagaparken där vi tog en promenad i det härliga sommarvädret. Vi försökte också få syn på det renoverade Hagaslottet som kronprinsessan ska blytta in i med sin prins Daniel i augusti men de hade gömt det väl bakom det nya stängslet.

Innan dess hann vi förbi syrran. Jag hade bokat in mig på hennes spa nu såhär inför Mallorcaresan. Det fanns en del att fixa om jag säger så. Magen gör det svårt att komma åt bikinilinjen men då är det bra att man har en syster som dessutom är en mycket duktig spa- hud- och massageterapeut. Inte nog med att regnskogen nu är skövlad, mina fransar och bryn har fått sig en helrenovering. Mina killar spenderade tiden på ett lite behagligare sätt...Om du behöver ta hand om dig lite extra och inte vill betala så mycket som det vanligtvis kostar på spa är det HIT du ska vända dig!

Imorgon blir det gymmet för mig! Vad blir det för dig? Hejamamma!

Norge...

Var det nån som visste att Norge inte är öppet på söndagar...? Vi skulle ju göra Oslo igår men upptäckte ganska snart att allt var stängt. Ok, inte deras motsvarighet till Pressbyrån och knarklangarna verkade heller inte ha stängt ned men allt annat. Vi tog en sväng upp till slottet längs Karl Johann och efter en lunch bestämde vi oss för att åka hem till Sverige igen där folk har lagt ned lite mer energi på trafikskolan innan de tog körkort.

Ultramakens tävling gick bra. Tyvärr sprang han fel och i och med det 9 km längre än alla andra men blev ändå
4:a. Det hade varit spännande att se hur långt det hade tagit honom om han inte sprungit fel... Det kan man ju i och för sig aldrig veta. Vi fick i alla fall avnjuta Norges härliga natur...
Vi fick oss en härlig promenad, inte bara i Oslo utan även i Mylla.

Idag ska jag ge mig ut och promenera. Känns bra att röra på sig efter att ha spenderat mycket tid i bilen. Hejamamma!

En dag kvar...

...sen är det dags för 8 veckors ledighet! 8 veckor känns helt otroligt. Det roliga är att jag ju bara jobbat sedan februari så jag har knappt hunnit börja längta till semestern. Men det känns riktigt bra med lååång semester. Tänk vad härligt att få vara med familjen hela dagarna. Sommaren kommer att kantas av trevliga resor som börjar redan till helgen då vi åker till Oslo. Det enda tråkiga med Norge är att det är sjuuukt dyrt där. Det är rent ut sagt komiskt.

I veckan har jag gjort två träningsprogram till kollegor/kompisar som ville ha hjälp med sin träning. Det gillar jag, det är så kul att få sparka igång träningen för folk. Igår var jag med en kollega på gymmet vi har på jobbet där vi gick igenom hennes program och efter sommaren följer vi upp programmet. Imorse när jag kom till jobbet hade jag en trevlig överraskning i form av hemmagjord müsli på mitt skrivbord. Jag riktigt längtar till frukost imorgon när jag får testa den. Man kunde se att den var god - mmmmm!

Hejamamma!

Svettig terapi

När jag tränar löser jag alla mina problem och många andras också... Imorse drog jag till gymmet, tidigt som jag brukar på helgerna. Det var nästan öde och jag fick gott om tid att fundera när jag tränade på min favorit-konditionsmaskin: EFX:en. Under den halvtimmen jag svettades på den tittade jag med ena ögat bl.a. på TV-shop där de gjorde reklam för ännu en mirakelträningsmaskin. Vilken det var spelar egentligen ingen roll för de är ju egentligen värdelösa hela bunten. I alla fall sa mannen i reklamen att det bara behövdes 15 minuter om dagen för att gå ner 200 kg på en månad, eller nåt, "och alla har ju en kvart om dagen över". Det var det jag reagerade på! Klart som attan att man har en kvart om dagen om man bestämt sig för att ha ett bättre liv! Minst!! Den som säger att han/hon gärna skulle träna om han/hon hade tiden men tyvärr inte har den tiden ljuger. Ja, du läste rätt - den personen ljuger, framförallt för sig själv. Om man t.ex. har ett jobb som gör att man inte har en kvart över om dagen borde fundera på vad det är man sysslar med, eller hur!

Tyvärr är den där ursäkten ganska vanlig men det bottnar i att man inte bestämt sig för att man vill må bättre, slippa värk, bli smalare m.m. Det låter kanske hemskt av mig att säga så men det är min uppfattning. Det betyder inte att jag menar att man t.ex. kan bli av med sin fibromyalgi genom att träna men jag tror att man kan må bättre. Jag tror att det är lätt för många att ty sig till diverse metoder för att få en quick-fix. Det blir för jobbigt att ta den hårda, smala vägen tillbaka till välmående som kanske istället för svält och snabb viktminskning handlar om att minska på de snabba kolhydraterna, äta bra mat och träning. Kalorier in och kalorier ut - den enkla ekvationen som t.o.m. jag klarar.

Efter min EFX-meditation körde jag några rygg-, bröst-, axel-, mage, arm och benövningar. Innan klockan var 10 var jag färdigtränad! Skönt var det! Hejamamma!

Starka mamman

Idag blev det styrketräning hemma tillsammans med lilleman. Han gillar att "träna" och lyfte upp en gardinstång som om det vore en skivstång samtidigt som han stönade. Han har sett hur mamma och pappa gör... Han gillar även när pilatesbollen kommer ned på golvet och vi hade en trevlig stund ihop. Jag körde armhävningar, marklyft, knäböj, bicepscurl, sneda situps. Det är verkligen tyngre att styrketräna när man är gravid men det är så nödvändigt. Inte konstigt många får ryggproblem när man blir tyngre och tyngdpunkten förändras men hur många gör något åt det. Jag funderade lite extra på det idag när jag satt på bussen hem från jobbet. Jag har haft en ganska kringflackande dag idag med möten både på jobbet och utanför. Självklart var jag trött efter en sådan dag men det är då man måste ta tag i sig själv och göra det som är bäst för en - inte det som känns bekvämast just nu.

Imorgon blir det promenad! Hejamamma!

Inspiration

Jag bli så glad när jag ser att jag kan inspirera folk att träna och att träna bra. Jag antar att folk litar på mig när de ber mig hjälpa dem med deras träning och det är alltid kul. Jag har hjälp en kompis under våren med hennes träning och gjort ett program till henne som hon följt trots problem med motivationen. Det tyder på styrka - att kunna gå in i sig själv och se förbi den känsla som finns närmast och hitta anledningen till varför man tränar. Nästa steg är att snabbare kunna förtränga omotivationskänslan, aldrig nå den utan per automatik hitta till styrkan i sig själv och glädjen i att man gör det man bestämt sig för. A och O är att framförallt välja ett hälsosamt liv för ingen annan än sin egen skull.

Nästa vecka ska jag lotsa kollegor på gymmet vi har på jobbet. När jag själv tränar där kan det ibland klia i fingrarna när jag ser människor som kanske borde bett någon om hjälp innan de gick in i gymmet och börjar rycka i maskinerna ganska planlöst. Två av mina kollegor ska i alla fall få lite hjälp med träningen, hoppas de är redo!

Själv tog jag en promenad från jobbet i city till Gröna Lund idag. Vi körde 7-kamp med jobbet och det var riktigt trevligt. Tur hade vi med vädret också! Imorgon blir det styrketräning hemma.

Hejamamma!

Äta för 2?

Många säger fortfarande, oftast lite skämtsamt, att nu när jag är gravid ska jag ju äta för två. Förvisso, jag bär på en liten människa i min mage men det är en liten människa och inte en fullvuxen kvinna. Jag tror att man brukar säga (numera) att den extra energi jag ska inta där jag är just nu under graviditeten motsvarar ett mindre mellanmål. Det betyder med andra ord inte att jag ska ta en extra portion vid varje måltid... Nu har min aptit störts en hel del under graviditeten. Först var det graviditetsillamående med en hel del efterdyningar med dålig aptit, sen var det det där med gallan eller vad det nu var tillslut. Detta tillsammans har i alla fall gjort att jag än så länge inte gått upp mer än ca 2 kg. Ja, det är ganska lite men inget alarmerande. Bullan mår bra i magen, är normalstor för tiden. Visst, jag är själv lite smalare i övrigt än jag var innan graviditeten (och då räknar jag inte med kulan på magen ;)) men jag tänker inte sitta och pressa i mig mat eller börja äta ohälsosamt. Dåligt fett syns inte bara på ev. övervikt. Det sätter sig i dina blodkärl, runt dina organ. Även en smal person kan vara ohälsosam och ha ett högt kolesterolvärde, då menar jag det dåliga kolesterolet. Det är inget jag vill ha.

Idag har vi hunnit faxa balkongen med nya balkongmöbler - äntligen!

Ja, lite trångt blir det men fint och vi ryms allihopa! Hejamamma!

Romantik...

Är precis hemkommen från vår romatiska weekend. Den var precis så mysig som vi planerat. Vi lämnade barnen hos deras gudföräldrar och styrde sedan kosan mor Södertälje där vi tog en tripp längs memory lane. Eftersom vi bodde där för några år sedan var det kul att strosa genom stan för att se vad som hänt sedan sist. När vi bodde där var det många i vår bekantskapskrets som trodde att det var jättehemskt att bo där; kriminalitet m.m. Det var inte alls vår uppfattning. Det är en mysig liten stad med massa bra träningsmöjligheter. För mig och ultramaken som älskar att vara ute och träna var det verkligen guld. Det oförtjänta dåliga ryktet tror jag personligen beror på ignoranta, främlingsfientliga människor som bara går runt och tror en massa saker de egentligen inte vet något om. (Nu syftar jag inte på våra bekanta)

På köpet fick vi en härlig promenad i solen!

Därefter bar det av till Torpa pensionat:Den enda unge som fick följa med var Bullan:

Hon ligger i ugnen och jäser och blir en stor tjej!
Vi bjöds på fika innan vi tog ännu en promenad innan middagen.


Som ni ser var det en härligt, mysig helg. Den avslutades med en stillsam och god frukost innan vi fick åka och hämta våra fina barn som vi hunnit börja längta ordentligt efter.

Nationaldagen idag firas med en picknick i en slottspark i närheten. Trevligt!


1997

...var året jag tog studenten. Det känns som igår men det var det tydligen inte. Blev lite nostalgisk när jag såg studentflaken inne i stan i veckan men det känns bra att ha det där avklarat.

Idag blev det rygg- och benövningar för hela slanten. Jag försökte hitta bra övningar på nätet men jag tror jag får försöka lite till. De flesta av mina ländryggsövningar är liggandes på mage och nu kan jag inte ligga på mage... Mycket marklyft blir det. Det funkar i och för sig men det är alltid kul med alternativ. Så skönt att träna för ryggen när jag spenderar dagarna med att promenera omkring och svanka. Det är så lätt att bara ta hissen när man förflyttar sig på jobbet men jag har bestämt mig för att inte heller nu sjunka så lågt. Det gör jag bara om jag ska högst upp i huset. 8 trappor känns lite överdrivet men 2-3 trappor hit och dit är bara bra vardagsmotion.

Imorgon ska jag och ultramaken på en romatisk weekend till det pensionat där vi spenderade vår bröllopsnatt: Torpa pensionat. Bröllopsnatten spenderades i Wandellska brudgemaket. Imorgon natt bor vi i General William Booths rum. Middagen intas på Glashyttan. Tänk att spendera lite tid på tu man hand... Undrar hur man gör det. Jag planerar i alla fall att ta en promenad när vi är tillbaks i Södertälje där vi bott några år, undrar om ultramaken orkar?

Dags att hitta tråden igen

Jag har tappat tråden ett tag. Jag tror det började med att jag inte klarade av att träna när jag mådde dåligt under den första delen av graviditeten och då började jag skriva om annat på bloggen och träningen fick en mycket liten del. Nu måste jag dock hitta tillbaka till varför jag började blogga; det handlar inte om att så många som möjligt ska läsa den, det handlar om att skriva om kost och träning. Jag vill inspirera och motivera framförallt mig själv men gärna andra på köpet.

Under graviditeten bestämmer min kropp hur jag kan träna. Jag skulle må dåligt och få ont om jag slutade träna och för min del vore det rent ut sagt korkat. Jag tror att väldigt få gravida bör hålla sig från träningen generellt sett. Jag läste i den senaste Fitness-tidningen att bara 25% av alla gravida tränar tillräckligt under graviditeten. Jag räknar mig till en av dem!

Nuförtiden ser min träning ut som följer: 3-4 pass/vecka. En dag kör jag 50 minuter kondition, 1 dag core, 1 gympass (30 minuter kondition/30 minuter styrka med fokus på rygg och ben) 1 dag långpromenad.

På jobbet får jag ofta frågor om träning och det är så himla kul att hjälpa andra. Ännu bättre är det när de kommer efteråt och berättar att ens råd fungerat. Häromdagen fick jag frågan om hur man kommer igång med löpning. Jag gav kollegan lite tips, bad henne ta det lite lugnt och idag berättade hon att hon nästan orkat 5 km på första löppasset tack vare mina råd. Så kul!

Igår, på mitt sista spinningpass för säsongen kom en kund fram och ville att jag skulle veta att jag var den absolut bästa spinninginstruktören som fanns och att han saknade mig redan. Jag blev rörd. Så himla roligt att höra!

Hejamamma är tillbaka som träningsblogg men självklart kommer jag inflika med annat också.

RSS 2.0